Aralık 7, 2024

Türkiye dışişleri bakan yardımcısı ve AB işleri direktörü Mehmet Kemal Bozay Pazartesi günü, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği dış politika sorumlusu Josep Borell’in Türkiye-AB ilişkileriyle ilgili ortak açıklamasını ilişkilerin onarılmasında önemli bir ilk adım olarak memnuniyetle karşıladı.

Bozay, Türk diplomatik kaynaklarına göre iş insanları, akademisyenler, öğrenciler, sanatçılar ve medya profesyonelleri gibi grupların vize başvurularını kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla AB ve AB üyesi ülkelerle hem ikili hem de çok taraflı düzeyde görüşmeler yapıldığını söyledi.

“Halihazırda bazı ilerlemeler kaydedildiği için bunun gerçekleşmesi kuvvetle muhtemel. Örneğin bazı yerlerde başvuru ve randevu süreçlerini üç ila dört haftadan iki haftaya düşürdüler” dedi.

Avrupa Komisyonu verilerine göre Türk vatandaşlarının Schengen vizesi red oranları 2014-2016 yılları arasında yüzde 4 civarındayken, 2016’dan sonra her yıl artmaya başlayarak 2021’de yüzde 17’ye ulaşan oran, 2022’de yüzde 15,7’ye düştü.

Bozay, “Borrell raporunu not aldık. Cumhurbaşkanımızın Vilnius’ta AB ile ilişkileri canlandırma çağrısı, AB’nin Türkiye ile ilgili değerlendirme yapması aşamasında etkili oldu ve bu rapora da yansıyor.” diye konuştu.

Bozay, raporda yer alan tavsiyelerin hayata geçirilmesinin Türkiye-AB ilişkilerinde önemli bir ilk adım olacağını söyledi.

Ayrıca tüm AB kurumlarının bu yönde hızlı ve somut adımlar atması beklentisini de dile getirdi.

Oynamakhacim

Reklam

Bozay, Dışişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı dahil olmak üzere bakanlar düzeyinde yapılan toplantılarda hem teknik ekipler hem de gümrük birliğinin modernizasyonuna ilişkin resmi görüşmeler açısından AB tarafına beklentilerin aktarıldığını kaydetti.

“Teknik müzakerelerin koşulsuz olarak başlamasını bekliyoruz ve bunun için de komisyona yetki verilmesini bekliyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 12 Aralık’ta Avrupa Komisyonu’nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ile yaptığı telefon görüşmesinde, AB Genel İşler Konseyi’nin genişlemeye ilişkin sonuçları ile 14 Aralık ve 15 Aralık’taki AB zirvesinin sonuçları görüşüldü.

Fidan, gümrük birliğinin güncellenmesi, yatırım alanında işbirliğinin artırılması, vize kolaylığı sağlanması gibi alanlarda AB’den somut adımların yakın zamanda beklendiğini yineledi.

Türkiye 24 yıldır AB’ye resmi olarak katılma adayı olmasına karşın, katılım müzakereleri son yıllarda bir takım anlaşmazlıklar ve siyasi engeller nedeniyle durmuş durumda. Türkiye üyelik kriterlerinin çoğunu yerine getirdiğini öne sürüyor. Katılım süreci durmuş olsa da Türkiye, 27 üyeli bloğun kilit ekonomi ve savunma ortağı olmaya devam etti.

Türkiye, Aralık 2013’te AB ile “vize serbestleşmesi diyaloğu” başlattı. Yetkililer, vize serbestisi yol haritasında şu ana kadar 72 kriterden 66’sının karşılandığını, geri kalan kriterlerin de yerine getirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için çalışmaların sürdüğünü belirtiyor. Amaç, Türk vatandaşlarının İrlanda ile Schengen ülkeleri İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre ve Norveç dışındaki tüm AB üyelerine kısa süreli turistik, iş veya aile amaçlı ziyaretlerde (90-180 gün) vize alma zorunluluğunun ortadan kaldırılmasıdır.

Yaz başından bu yana Ankara ve blok, uzun yıllardır karşılıklı güven ve stratejik hedefler doğrultusunda değil, yalnızca zorunluluktan kaynaklanan bağları yeniden canlandırmak için çalışıyor.

Mayıs ayında sona eren cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin ardından Brüksel, söylemini “Türkiye ile işbirliğinin önemi” yerine “ilişkilerin stratejik ve ileriye dönük olarak sürdürülmesi”ne kaydırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir