Aralık 7, 2024

Türkiye’de uzun süre kalan yurt dışından emekli vatandaşların hayatını kolaylaştıran önemli bir düzenleme Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirildi.

Bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan “Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile beraber, yurt dışından getirilen yabancı plakalı taşıtların Türkiye’de kalma süresi 4 yıla çıkarıldı.

Önceden, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik Türk vatandaşları, çifte vatandaşlar ve mavi kart sahipleri, yurt dışından getirdikleri taşıtları sadece 730 gün boyunca Türkiye’de bulundurabiliyorlardı. Bu sürenin sona ermesi durumunda, taşıtın yeniden Türkiye’ye getirilebilmesi için kişi ve taşıtın 185 gün süreyle yurt dışında bulunması gerekiyordu. Ancak, bu durum özellikle uzun süre Türkiye’de yaşayan emekli vatandaşlar için bir mağduriyet kaynağı oluşturuyordu.

Yapılan tebliğ değişikliği ile birlikte, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yaşayan yurt dışından emekli vatandaşlarla Türkiye’de oturum izni almış emekli yabancıların taşıtlarına verilen sürelerin tamamlanmasından önce, kişi ve taşıt sahibinin başvurusu doğrultusunda, yurt dışına çıkış yapmadan bu sürelerin yeniden verilmesine imkan tanındı.

Bu düzenlemeyle birlikte, yurt dışından emekli vatandaşlar, getirdikleri yabancı plakalı taşıtlarını aralıksız olarak 4 yıl boyunca Türkiye’de bulundurabilecekler. Ayrıca, bu hakka sahip olan kişiler, taşıtlarını 4 yıl boyunca Türkiye’de bulundurduktan sonra en az 185 gün süreyle yurt dışında bulunmaları şartıyla, bu süreçten sonra tekrar 4 yıl süreyle taşıt getirebilecekler.

Ticaret Bakanlığı yetkilileri, bu düzenlemenin yurt dışından emekli vatandaşların Türkiye’de daha uzun süreli ve rahat bir şekilde yaşamalarına katkı sağlamayı amaçladığını belirtti. Bu adımın, ülkede uzun süre yaşayan emekli vatandaşların hayat kalitesini artırarak Türkiye’yi emeklilik destinasyonu olarak daha cazip hale getirebileceği düşünülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir